Barndagen i Domkyrkan!

140425

På väg med snälltåget mot Stockholm. Imorgon ska det bli en stor barndag i katolska Domkyrkan, där barn från de olika nationella grupperna får chans att träffas och känna att vi hör ihop i kyrkan. Igår målade jag Kristus på det 13 m långa pappret som jag grunderat för ändamålet. Domkyrkoporten blev mer som ljuspelare som omgav den påskuppståndne Kristus, som sträcker ut sina armar mot hela kyrkans barn. Han vill välkomna och beskydda dem alla. Kristus med ljusporten bakom sig är målad mitt på den långa våden. Alla barnen på barndagen ska få chans att måla in sig själva bredvid Kristus.

140426

En flicka målade in sin hand i Kristus hand, de håller varandra i handen. Jag blandade hudfärg och rätt som det var kom jag på att hudfärg inte alltid är skär, som den jag blandade på löpande band. Jag fick blanda också andra hudfärger. En mörkhyad pojke målade först sin mun väldigt ledsen. Sen blev den gladare. Till honom blandade jag mörkare hudfärg, men efter en stund kom han gråtande och sa att han ville ha vit färg, som han målade på den mörkare. Alla barnen fick också sjunga med domkyrkoorganisten Elisabeth von Waldstein. De sångerna sjöng vi sen i mässan. Med kateketer från de olika missionerna fick barnen pyssla och SLUK fixade fikat. Polska missionen hade kommit med 200 underbara glacerade och nygräddade munkar, somliga med vanilj i och andra med god sylt! David från Bilda hjälpte till med allt möjligt och Rahja från KPN hade ett bokbord där alla föräldrar fick välja vad de ville från KPN´s fina böcker gratis. SLUK betalade.

När vi pysslat, målat, fikat och sjungit färdigt samlades vi i församlingssalen. I en lång processionsdans till sången Vandra med oss, dansade vi upp till Domkyrkans mässa, ledd av ungdomspräst Frans Schneider. De små barnen gick först och sist de längsta. När sången fyllde kyrksalen lät det gudomligt. Under mässan lästes samma text om när Jesus kom och stod mitt ibland lärjungarna och han sa att de skulle gå ut i hela världen och göra alla folk till hans lärjungar, som den jag refererat till i inledningen av dagen. Efter en fin mässa med mycket sång och medverkan från barnen gick vi ner i församlingssalen för att festa. Italienska missionen hade med sig lasagne och spenatpaj. SLUK hade fixat korv och bröd. Alla barnen blev mätta och belåtna. Då sjöng de polska barnen för oss ackompanjerade av polska missionens rektor pater Ryszard Flakiewicz. Vi förstod inte allt vad de sa, men deras ansikten och glädjen i sången till Gud sa oss mycket. Också de spanska barnens sång var smittande i sin glädje till Gud. De italienska barnen dansade Tarantella och snart dansade vi allesammans.

140427

Samtidigt med helgonförklaringen i Rom av Johannes XXIII och Johannes Paulus II hängde vi upp den 13 m långa våden, på en vägg i Domkyrkans församlingssal. Jag fick hjälp av 7 italienare att manövrera det långa pappret fasthäftat på en tunn trälist, utan att det gick sönder och vi hängde upphängningsanordningarna, som jag förberett kvällen innan, över 7 lampetter på den 13,5 m långa väggen. Storbildsskärmen visade helgonförklaringen av påvarna, musiken från Petersplatsen strömmade ur högtalarna och den italienska gruppen som drack sitt kyrkkaffe sorlade glatt i bakgrunden. Några barn som varit med dagen innan kom och visade för sina föräldrar var de hade målat in sig själva. Mammor kom med små barn som tyckte det var roligt att titta på alla barnens målningar.

Någon bild kommer…

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s