Såhär började skissandet

Det gick ju inte att presentera processen allteftersom eftersom målningen skulle vara lite av en överraskning
så därför tänkte jag presentera processen nu. I början fanns det mycket mer som var uppe i tankarna – t.ex. bilder från skolan på Haiti och kontakter i Lviv, men det skulle blivit en alltför rörig bild – för att inte tala om hur många timmar det skulle ta. Så jag börjar där det började ta form på allvar:
Stefanförskiss1a
Jag tänkte ju mycket på hur vi dragit igång skolan år 1993, så jag ville gärna ha med något om början. Och en sådan sak som hur Stefan skulle stå var rätt uppenbart efter att ha sett ett antal bilder på honom, det fanns en ställning som var väldigt typisk.
Bilden med elever på väg till Ales stenar kändes helt självklar att ta som utgångspunkt; och Maria som sveper in skolan i sin skyddsmantel var också helt given sedan jag fått inSpirationen till den delen.
Och från det gav sig sedan tanken att få med Det Levende Ord som Grundtvig säger – Ordet som blev kött – i Marias mage; inte som på Ikoner där man ser ett triumferande Jesusbarn i en ringformad öppning i magen, utan som en hostia. Och om Jordklotet fick tjäna som Marias mage samtidigt – för vi har ju fått himmelriket mitt i det jordiska genom honom – så kunde också skolans inriktning mot kunskaper om vår värld och skolans internationella kontakter komma med, det senare i form av jet-spår mellan Malmö och Haiti respektive Lviv.
Stefanförskiss2
Jag tänkte självklart mycket på hur vi drog igång skolan, men sen vore det ju fel om det bara var startgänget Bozena, Björn och jag som förutom Stefan var med på bild av lärare – Inger t.ex. hade ju varit med nästan hela resan – så att hon skulle vara med var ju isåfall självklart; antingen i en bild med elever (som de bilder som togs i London) eller som den här från Ale stenar.
Men om Inger skulle vara med var det väl fler lärare som borde finnas med, vem skulle man isåfall inte ta med?
Stefanförskiss3
Och Grundtvig som var den som drog igång hela folkhögskolerörelsen – inte kunde man väl lämna honom utanför; det var ju hans ande som svävade i begynnelsen över vår första försöksverksamhet som folkhögskolefilial till S:ta Birgitta
Stefanförskiss4
Nej här behövde nog reduceras lite innan man började måla – vad var väsentligt och vad var alltför mycket, både ur tidshänseende och kompositoriskt?
Lars

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s