Solen har kommit

och med den möjligheten att exponera stora screenramar. Vi har inte tillräckligt stora UV-lampor för att få en bra exponering av de stora bilder vi är på väg att trycka på plexiglas.

Att exponera i solljus är ett vågstycke, så vi gjorde ett experiment för att utröna exponeringstider – ungefär som man gör i ett mörkrum. Man täcker över bilden bit för bit så att man får ett antal ränder med olika exponeringstid.

Så det här är inte en fyrkantig “alien” som sitter och solar utanför ateljén utan ett fototekniskt experiment.

Vi blev lite överraskade över den korta exponeringstiden – Joanna har solexponerat tidigare och har då använt längre tider än under UV-lampan – men denna bild var nästan färdig redan på den kortaste tid jag använde: 2,5 min. Kanske har det delvis berott på att Joanna lagt sina ramar plant på marken medan jag försökte rikta så noga som möjligt mot solen. Joanna har haft stora breda former på de bilder hon solexponerat tidigare, men nu behöver vi precision och måste därför se till att solljuset kommer vinkelrätt mot bildytan.

Våra stora screenramar – som behövs för de gemensamma bilder vi jobbar med – kom äntligen i fredags, så nu väntar vi bara på att plexiglasen ska bli leveransklara, sedan sätter tryckandet av dessa igång. Själv trycker jag på för fullt – jag ska ju ha egna bilder också förutom de gemensamma.

Men det ska fler färger på dessa bilder, även om de är sparsmakat komponerade.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s